Psikoterapist, Psikiyatrist, Psikolog Nedir?
Psikoterapist, Psikiyatrist, Psikolog Nedir?
Hangisine Gitmeliyim?
Psikoterapist, Psikiyatrist, Psikolog Nedir?
Psikolog Nedir? (Kimdir?)
Psikolog ünvanını, üniversitelerin dört yıllık psikoloji bölümünden mezun olan her birey alabilir. Fakat lisans eğitimi bir psikolog için uygulama açısından yeterli değildir. Bu yüzden psikologların lisansüstü eğitim alarak psikolojinin herhangi bir alanında uzmanlaşmaları gerekmektedir. Psikologlar; klinik, gelişim, endüstri, sosyal psikoloji gibi yüksek lisans programlarından birinden uzman psikolog unvanı alırlar.
Psikoterapist Kimdir?
Psikoterapi, bireylerin duygusal ve davranışsal sorunlarının giderilmesini, ruh sağlıklarının geliştirilmesi ve korunmasını amaçlayan farklı tekniklerin genel adıdır. Psikoterapi Yunancadan türetilmiştir. Psiko ‘ruh, zihin’, terapi ise ‘iyileştirme’ anlamına gelir.
Psikolog ve psikiyatristler, insan psikolojisini kavramak ve iyileştirmek üzere lisansüstü eğitimin yanı sıra psikoterapi eğitimleri ve süpervizyonu alarak belli bir tedavi yöntemi belirlemesi gerekmektedir. Psikoterapistler psikoterapi eğitimlerini tamamlayarak uygulama becerisi ve yeterliliğine sahip olurlar.
Psikiyatrist Kimdir?
Psikiyatristler, tıp fakültesinden mezun olup psikiyatri alanında uzmanlaşmış tıp doktorlarıdır. İlaç yazma yetkisi olan kişilerdir.
Psikologa mı Psikiyatriste mi gitmeliyim?
Yaşadığı psikolojik sorunlar nedeniyle yardım almak isteyen birçok insanın kararsız kaldığı konulardan birisidir kimden yardım alınacağı. Bazı soruların doğru cevaplanması ya da bilgilerin netleştirilmesi doğru yere yönelmede fayda sağlayabilir:
- Ruhsal sorunların tedavisi bazen psikoterapi bazen de psikoterapi ile ilacın birlikte kullanılmasını gerektirmektedir. Psikoterapi için klinik psikolog veya psikiyatrist seçiminde psikoterapi eğitimleri olan bir uzman tercih edilebilir. İlaç tedavisinde yardım alınması gereken uzman ise psikiyatri uzmanı olmalıdır.
- Psikiyatristlerin yalnız ilaçla psikologların ise sadece terapiyle tedavi ettiği bilgisi yaygın olmakla beraber doğru değildir. Her psikiyatrist ilaçla tedavi eder. Ancak her psikiyatristin psikoterapi yaklaşımı olmayabilir. Psikologların hiç birinin ilaç yazamadığı doğru bir bilgidir. Öte yandan her psikolog uzman ünvanına sahip olsa bile psikoterapi eğitimi ve süpervizyonu almamış olabilir.
- Psikologların farklı uzmanlık alanları vardır. Klinik, eğitim, gelişim, endüstri .. Ruhsal sorunların tedavisiyle ilgilenen psikologlar ise yüksek lisans ve psikoterapi eğitimlerini tamamlamış “klinik psikolog”lardır.
- Özel psikoterapi eğitimleri almadıkça hem psikologlar hem psikiyatristler psikoterapi uygulayamazlar.
- Ruhsal hastalıkların tedavisinde klinik psikolog ve psikiyatrist çoğu zaman iş birliği içinde çalışır.
- Yardım almadan önce psikiyatr ve psikologun bütün eğitimleri sorulmalı/araştırılmalıdır. Maalesef psikiyatrist veya psikolog olmadığı halde ruh sağlığı alanına giren konularda hizmet verdiğini söyleyen insanlarla karşılaşmak olasılığı her zaman mevcuttur.